Η ζωή στη φάρμα της δουλείας
Μια μέρα αρχές του περασμένου χρόνου, ένα αγόρι που ακούει στο όνομα Ούμαρ Κόνε πιάστηκε στην προσπάθειά του να δραπετεύσει. Ένας από τους υπεύθυνους της φυτείας του «Μεγάλου Αφεντικού» τον κτύπησε πολύ άσχημα είπαν τα άλλα αγόρια. Μερικές μέρες μετά ο Ούμαρ δραπέτευσε ξανά, και αυτή τη φορά κατόρθωσε να ξεφύγει. Πήγε στις τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες μετανάστευσης του Μάλι και τους περιέγραψε τι γινόταν στη φυτεία του «Μεγάλου Αφεντικού». Κάλεσαν τον Αμπντουλάχ Μάκο, γενικό αντιπρόσωπο και διπλωμάτη στο Μπουάκε, μια πόλη στην κεντρική περιοχή της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Ο Μάκο ανέλαβε δράση και συνοδευόμενος από αστυνομικούς πήγε στη φυτεία και βρήκε 19 αγόρια εκεί. Ο Άλη, το πιο μικρό παιδί, ήταν τότε 13 χρονών. Το μεγαλύτερο ήταν 21. Τα αγόρια αυτά έζησαν στη φυτεία από 6 μήνες μέχρι 4.5 χρόνια.
«Ήταν κουρασμένα, υποσιτισμένα, δεν χαμογελούσαν» είπε ο Μάκο. «Ένα από τα παιδιά δεν ήταν παρόν». Αυτό το παιδί ήταν άρρωστο. Ήταν ξαπλωμένο στο πάτωμα, ήταν καλυμμένο με φύλλα κακάο γιατί ήταν όλοι σίγουροι ότι αργοπέθαινε. Η έκφραση του προσώπου του μας έλεγε τα πάντα, χωρίς αυτό το παιδί να μπορεί να μιλήσει… Ήταν σχεδόν νεκρό. Ήταν πολύ άσχημα κτυπημένο». Σύμφωνα με στοιχεία από το νοσοκομείο, τα παιδιά είχαν ανοικτές πληγές, μολυσμένες και αρκετές επουλωμένες σε όλα τα μέρη του σώματός τους.
Η αστυνομία απελευθέρωσε τα αγόρια και μερικές μέρες μετά ο διπλωμάτης Μπουάρκε τα έστειλε στις οικογένειές τους, στα χωριά τους στο Μαλί. Το άρρωστο αγόρι ανέρρωσε πλήρως στο νοσοκομείο και επέστρεψε στην οικογένειά του.
«Το Μεγάλο Αφεντικό κατηγορήθηκε για κακοποίηση ανηλίκων και καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας των ανθρώπων.
Το δεύτερο προνοεί φυλάκιση 5 μήνες μέχρι 10 χρόνια και βαρύ πρόστιμο, είπε ο Ντολέβα Ρούπα, γενικός εισαγγελέας της χώρας….
Sudarsan Raghavan and Sumana Chatterjee
Knight Ridder Newspaper, 24/6/2001
Και τις τρεις μαρτυρίες τις αντλήσαμε από το βιβλίο "Θέματα Αειφόρου Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση". Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι Αραβέλλα Ζαχαρίου, Κώστας Καδής και Άννα Νικολάου. Εκδόθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και την επιμέλεια του βιβλίου είχε η Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου.
© 2023 by Save The Planet ltd. all rights preserved.